Koru kuin veistos – Björn Weckströmin koruja 2.11.2022-26.3.2023

 

Björn Weckströmin ensimmäinen korunäyttely, jossa on esillä läpileikkaus hänen urastaan korutaiteilijana. 

 

2.11.2022 avautuu ainutlaatuinen kokonaisuus Suomen kello- ja korumuseo Kruunussa, jossa on esillä lähemmäs 200 korua professori Björn Weckströmiltä. Ensimmäistä kertaa esillä on Weckströmin koruja hänen koko uransa ajalta, kisällintyöstä vuodelta 1956 Kultarailoon, jonka hän suunnitteli Kalevala korulle vuonna 2020. Näyttely valottaa taiteilija, professori Björn Weckströmin korusuunnittelun taustoja. Se on katsaus siihen, kuinka hän nosti korun veistotaiteen rinnalle.   

 

Björn Weckström on ollut edelläkävijä ja omalla työllään jättänyt lähtemättömän jäljen suomalaiseen koruhistoriaan. Weckströmin korut keskustelevat yhteiskunnan ilmiöiden kanssa, ne ovat taiturimaisia materiaalin käsittelyltään ja yhdistelmiltään. Muotokieli on tunnistettavaa ja voimallista. Nyt me tunnemme hänet näistä asioista, mutta kaikki hänen korutaiteensa tunnusmerkit olivat uutta 1960-luvulla. Hän rikkoi vahvan konvention kullan pinnan käsittelyssä ja toimi määrätietoisesti rohkeana, uutta luovana ja visionäärisenä suunnittelijana, joka ryhtyi nimeämään korujaan niin kuin teoksia nimetään.  

 

Näyttelyssä on esillä niin uniikkeja koruja, kun Weckströmin Lapponialle suunniteltuja klassikoita. Näyttelyn varhaisin työ on Björn Weckströmin kisällintyö vuodelta 1956 ja uusin koru on Weckströmin Kalevala Korun Lapponia brändille suunniteltu Kultarailo vuodelta 2020. Esillä on myös Kukkivan muurin yksi ensimmäisistä versioista. Kukkiva muuri voitti Rio de Janeiron 400-vuotiskorusunnittelukilpailun vuonna 1965 ja josta Weckström tuli tunnetuksi maailmalla. Vuonna 2023 tulee täyteen 60-vuotta korusuunnittelua ja yhteensä 1100 kappaletta koruja Lapponia korulle ja -brändille.   

 

Näyttely valoitta Björn Weckströmin näkemystä korusta, hänen muotokieltään sekä vaikutusta tämän päivän korusuunnittelijoihin.  

 

 

Koru kuin veistos – Björn Weckströmin koruja 

2.11.2022-26.3.2023