Ennennäkemättömän laaja ja merkittävä näyttely Björn Weckströmin korutuotannosta

03.02.2023

Yhtä laajaa korunäyttelyä hänen korutuotannostaan ei ole ollut aikaisemmin esillä. Suomen kello- ja korumuseo Kruunun näyttely Björn Weckström Koru kuin veistos on ainutlaatuinen. Jopa hänen tuotantonsa hyvin tuntevat alan asiantuntijat ovat todenneet, etteivät ole nähneet kaikkia näyttelyssä esillä olevia koruja aikaisemmin. Näyttely on ihastuttanut kävijöitä monipuolisuudellaan. Björn Weckström on sanonut: ”Tämä on minun ensimmäinen oma korunäyttelyni.” 

Björn Weckström on ollut erityisen tuottelias korujen suunnittelijana. ja hänen uransa on vertaansa vailla suomalaisessa koruhistoriassa. Arviolta hän on suunnitellut Lapponialle tai Kaleva Korulle 1100–1200 korua. Näyttely Suomen kello- ja korumuseo Kruunussa on läpileikkaus taiteilijan urasta.  

Näyttely alkaa hänen opinnäytetyöstään (1956) ja päättyy viimeiseen Kaleva Art malliston tehtyyn kultarailoon (2020). Näyttelyn alkupään korut kertovat tarinaa siitä, miten Björn Weckström haki omaa erottuvaa tyyliään. Näyttely jatkuu lapinkullan innoittaman tyylin ensimmäisillä koruilla ja esittelee korumallien eri variaatiota ja kuvanveistäjän tapaa lähestyä korusuunnittelua. Avaruushopea, akryylikorut, tulipronssi ja yhteistyö jalokiven hionnan mullistaneen Bernt Münsteinerin kanssa nostivat hänet maailmalla yhdeksi kiinnostavimmista korusuunnittelijoista 1960- ja 80-luvuilla.  

Björn Weckströmin korutaide ei jätä tyhjäksi katsojaansa. Se luotaa syvälle myytteihin, luontosuhteeseen ja ihmisenä olemiseen. Siinä hänen salaisuutensa onkin, ihmisyydessä. Miten korulla voi koskettaa tunteita ja kertoa syvällisesti jotain mihin ei aina löydy sanoja. 

Tätä näyttelyä ei kannata jättää väliin!  Tervetuloa! 

 

Näyttely on avoinna 26.2.2023 asti Suomen kello- ja korumuseo Kruunussa, Ahertajantie 3, 02100 Espoo.   

Aukiolo: ma suljettu, ti klo 12–17, ke-pe klo 11–19 ja viikonloppuisin klo 10–17. 

 

Lisätiedot  

Museonjohtaja Essi Pullinen, 050 5351977, essi.pullinen@kellojakorumuseo.fi