Minun maailmani II

9.10.2024-27.4.2025

Korkeakoulutetut maahanmuuttajanaiset eli tarinan kertojat kertovat osallisuuden kokemuksistaan Minun maailmani II-korunäyttelyssä. Teokset toteutetaan parityöskentelynä tarinan kertojan ja korualan ammattilaisen välillä.

Näyttelyprosessissa työpari työskentelee tarinan kertojan osallisuuden kokemuksesta käsin. Lopputuloksena syntyy tarina ja koruteos/koruteoksia näyttelyyn, jossa ne esitetään tasavertaisesti yhdessä.

Tarinan kertojat

Tarinan kertojat ovat kotoisin eri puolilta maailmaa. Osa tarinan kertojista on vastikään muuttanut Suomeen, osa heistä on asunut täällä hyvin pitkään. Maahan muuttaneen naisen on hyvin vaikea työllistyä Suomessa. Työllistymisen haasteet vaikuttavat merkittävästi kotoutumiseen, kielen oppimiseen ja minäkuvaan. Tarinat ovat vaikuttavia, ne kertovat jatkuvasta yrittämisestä, peräänantamattomuudesta, haaveista ja kielen opiskelun merkityksistä.

Tarina kertojat ovat päätyneet Suomeen eri syistä, pakolaisena, puolison työn, suomalaiseen puoliso on tavattu ulkomailla ja perhe on muuttanut puolison kotimaahan. Joillekin työpaikka on ollut syy muuttaa Suomeen. Tänne on tultu myös miesten ja naisten välisen tasa-arvon vuoksi. Suomessa perheelliset naiset voivat tehdä uraa.

Korualan ammattilaiset

Korualan ammattilaiset valittiin avoimen haun perusteella. Heille on ollut tärkeää päästä edistämään osallisuutta omalla osaamisellaan ja kokemuksellaan. Tärkeää on kohdata ihminen ihmisenä. Eräs heistä totesi ”Koru on minulle kannettava kuva, kertomus, läsnäolon ja kohtaamisen mahdollisuus.” Joillakin korutaiteilijoilla on myös kokemuksia maahan muuttamisesta: ”Toivoisin Suomen, joka kohtaisi maahan tulevia aina jokainen omasta lähtökohdasta inhimillisesti ja antaa mahdollisuuden löytää täältä oman paikkansa. ”

Työparit

Fardoos Helal ja Ritva Kara

Kristiina Tiimus ja Jenna Puntala              

Katrin X ja Jenny Puputti

Lauren Stevens ja Marika Tiukkanen        

Megha Goswami ja Ilona Treiman             

Farnaz Farahdel

ja Mari Syren                     

Allison Abdile ja Eero Lintusaari

Cleide Tommila ja Inni Pärnänen

Khageshwori Bohara ja Wiebke Pandikow                   

Ana Boaghe ja Marja Arola    

Bahar Mozaffari ja Susana Corneh               

Rozabela Signh ja Erja Levikari                  

Bo Ram Jung ja Elli Hukka    

Caroline Karanja ja Eeva Väänänen

Ita Petrika-Lindroos ja Kaisa Vuorinen

Dora Puhakka ja Nelli Tanner

                

Dora Puhakka ja Nelli Tanner           

Museo Kruunussa tuodaan näkyväksi vähemmistöjä ja erilaisia yhteisöjä sekä heidän kokemuksiaan yhdenvertaisuudesta Minun maailmani näyttelyillä. Tavoitteena on, että näyttelyn sisältö koetaan omaksi niissä yhteisöissä, joiden asiaa näyttely käsittelee. Lisäksi tavoitteena on, että näyttely tuottaa hyvinvointia ja osallisuuden kokemuksia. Näyttely on keskustelun avaus, jossa koruun sidottu tarina kohtaa yleisön.

Väestöliitto edistää ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta. Vaikuttamistoiminnan kantavia teemoja ovat perhe- ja väestöpolitiikka sekä seksuaalioikeudet. Väestöliitto on perheiden, parien, nuorten ja lasten asialla sekä Suomessa että globaalisti. Kaikki vaikuttamistoiminta tähtää YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden edistämiseen.

Väestöliiton Womento työuramentorointi on ollut toiminnassa yli 10vuotta. Sen on läpikäynyt arviolta yli 500 maahanmuuttajanaista. Womento työuramentorointi tukee koulutettujen Suomeen muuttaneiden naisten oman alan asiantuntijuutta sekä suomalaisen työelämän ja tapojen tuntemusta. Minun maailmani näyttely projektin tarinan kertojat ovat käyneet Womento valmennuksen ja iso osa heistä on työllistynyt sen avulla.

Minun maailmani II näyttely avautuu yleisölle 9.10.2024.

Hankkeeseen on saatu avustus Museovirastolta

 

Kuva: Marika Tiukkanen

Virtuaalinen tietokanta Holvi »