Korukyselymme tulokset

Vastauksssa oli hajontaa ja monet olivat valinneet useamman vaihtoehdon. Eniten korostui korun olevan muisto tai jokin tarina. Yksi vastaajista mainitsi sormuksen muistuttavan häntä siitä, että häntä rakastetaan. Korua pidettiin myös taideteoksena ja kuuluvan osaksi käyttäjän identiteettiä ja pukeutumista. Korua käytetään yhtenä itseilmaisun välineenä, jolla käyttäjä pystyy välittämään ajatuksiaan. Lisäksi koru välittää jonkin viestin sekä se luo turvaa. Korulla halutaan myös tuoda esiin oma ammattitaito ja sitä pidetään rahallisena sijoituskohteena.

Merkityksen selittäminen tarkemmin

Jalometallikoruista pidetään, sillä ne kestävät aikaa ja voivat kulkea sukupolvelta toiselle. Lisäksi niitä pidetään kauniina. Korujen hyvä puoli on, että niitä voi kierrättää. Niitä pystyy muokkaamaan ja uudistamaan tai hyödyntämään uusissa koruissa. Korujen arvo pysyy lähes samana materiaaliensa takia. Koruihin liittyy myös paljon tunnearvoa, sillä ne yleensä liittyvät tärkeisiin tapahtumiin tai ne on saatu lahjana tai perintönä. Jalometallisia koruja ostetaan harkiten, minkä takia niillä on jo etukäteen erityistä merkitystä. Allergiselle ei ole muita vaihtoehtoja kuin jalometallikorut. Koruilla on myös omat käyttötarkoituksensa. Toiset korut sopivat arkiseen, jokapäiväiseen käyttöön, kun toiset ovat juhlatilaisuuksia varten.

Korut ja toivo

Museo kruunu osallistui kyselyllä Takon nykydokumentointi tempaukseen 13.9.2024. Teema oli toivo. Korut luovat välillisesti toivoa niiden käyttäjille. Toivoa siitä, että koru kaunistaa ja viimeistelee olemusta ja uskottavuutta. Koru voi luoda haptisena ja iholla lähellä olevana esineenä myös toivoa paremmasta tilanteissa, joissa ihminen kaipaa tukea. korut luovat toivoa myös menneenkautta, sillä muistot ovat meille tärkeitä ja niistä haetaan toivoa ja voimaa. Jalometallisten korujen elinkaari on pitkä, se luo myös toivoa pysyvyydestä ja kestävyydestä. Korun arvo nousee sen käyttökertojen myötä, se luo toivoa jatkuvuudesta muistojen kautta. Perintökoru voi lähentää ihmisiä ja sitoa sukupolvet yhteen.

Kultasepän työ ja ala

Kultasepän työssä arvostetaan kädentaitoja ja tietoa sekä ammattitaitoa. Kädentaidot mainittiin useissa vastauksissa. Arvostusta sai myös työn laatu ja laadukas lopputulos, jossa on myös huomioitu asiakkaan toiveet. Materiaalien käyttöä, jossa ei tuhlailla luonnonvaroja ja osataan kierrättää, mainittiin muutamassa vastauksessa. Alan luovuutta, uuden luomista ja käsin tehtyä tuotetta arvostetaan paljon.

Kultaseppäalan tutkiminen

Alan tulevaisuuden tutkiminen nousi esiin monissa vastauksissa. Vastauksissa pohdittiin alan mahdollisuuksia tulevaisuudessa, kun yhteiskunnan arvostukset ovat jatkuvassa muutoksessa. Kuluttajien käsityksiä ja toiveita haluttiin selvittää sekä miten ne kohtaavat kultaseppien ajatuksien kanssa. Vastauksissa nousi esiin ekologisuus sekä eettisten ja kierrätettyjen materiaalien käyttö. Myös kultaseppien osaaminen ja koulutuksen tila koettiin tarpeelliseksi tutkia. Markkinointi- ja myyntikanavien käytöstä haluttiin myös lisää tietoa.

Kultaseppäalan elvyttäminen

Kuluttajien tietämys ja opettaminen jalometalleista nousi esiin, jotta he ymmärtäisivät paremmin esimerkiksi eri karaattipitoisuudet kultakoruissa. Kelloseppien taitoja haluttiin elvyttää, etenkin korjaus- ja uudistamistaidot koettiin tärkeiksi. Myös kierrätyksen mahdollisuus mainittiin. Arvostus kultasepänalaa ja käsityötä kohtaan toivottiin lisää. Markkinoinnin kohdalla tuotiin esille mainostamisen aiheita, kuten työn laatu, yksilölliset korut ja arvon säilyminen. Yhdessä vastauksessa toivottiin, että ala ei elvyttämisen tarpeessa.

Kultasepänala on nimetty Unescon aineettoman kulttuuriperinnön kansalliselle listalle ja tätä toivottiin hyödynnettävän jollain tavalla kultasepänalalla. Mallia voisi ottaa esimerkiksi Ranskasta, jossa yritys voi hakea EPV-merkintää. Edellytyksenä on, että yritys sitoutuu ammattiosaamiseen ja töiden korkean laatuun. Vastineeksi yritys saisi muun muassa tukea työn tekemiseen ja verohelpotuksia.

 

Teksti: Maria Wuokko ja Essi Pullinen

Virtuaalinen tietokanta Holvi »